O vinařství

O víně

Víno vyráběli už naši pradědové a jeho výroba tak má v naší rodině dlouholetou tradici. Hrozny proto sbíráme ručně a lisujeme pomalu a vinohrady neošetřujeme běžnou chemií, ale přírodními prostředky. Díky tomuto přístupu jsou bobule vhodné i pro delší maceraci na slupkách; neuvolňují se z nich totiž žádné látky, které do výsledného vína podle nás nepatří.

Při samotném procesu výroby se držíme tradičních metod, což znamená, že se vyhýbáme většímu zásahu do vína, není-li to nezbytně nutné, a necháváme ho kvasit spontánně. K tomu všemu nepoužíváme ani žádné jiné chemické látky.
Víno následně (na kalech) zraje v dubových sudech. A pokud se přidávají siřičitany, tak většinou v malém množství (5–20 mg/l), a to těsně před lahvováním.

To vše přispívá ke skutečně jedinečné a osobité tekutině, kterou najdete v našich lahvích. Tak si taky nalejte skleničku, je to nezapomenutelná zkušenost.

O vinicích

Vinohrad je místo, kde to celé začíná. Pro nás je vždycky až na prvním místě.

Stejně jako ve sklepě se ve vinohradě snažíme pracovat ručně, bez pomoci těžké mechanizace. Při jeho ošetřování ctíme zásady biodynamiky či Charty autentistů, což znamená, že klademe důraz na spontánnost a namísto chemických prostředků používáme téměř výhradně výluhy z bylin. Jinými slovy, naše vinohrady jsou prosty všech herbicidů, pesticidů, průmyslových hnojiv a postřiků. Díky tomuto přístupu zachováváme zdravou půdu pro budoucí generace (nejen) vinařů.

Všechny naše vinohrady se nachází různě po katastrálním území Velkých Bílovic, v největší a v jedné z nejznámějších vinařských obcí České republiky. Každá z vinic je jiná, některá je v nížině, jiná ve svahu, některá směrem na jih, jiná na sever a další na východ. Také složení půdy je velmi rozmanité: jíl, písek či úrodná černozem nebo hnědozem. Pěstujeme množství bílých i modrých odrůd, z nichž každá je pro nás nějak speciální a důležitá.

Momentálně hospodaříme na ca 1,5 ha půdy. Naše vinice se nacházejí na tratích Vinohrádky a Špičáky.